Nakon današnje odluke Vlade Republike Hrvatske, prema kojoj od ponedjeljka, 16. ožujka, u idućih dva tjedna nema nastave u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima na području RH, a ista se odnosi i na dječje vrtiće i obrte za čuvanje djece, odluku je potvrdio i gradonačelnik Grada Koprivnice na sastankus ravnateljicama i ravnateljom osnovnih škola, dječjih vrtića i obrta za čuvanje djece s područja grada Koprivnice, a nakon jučerašnjih donesenih preventivnih mjera od strane gradskog Stožera civilne zaštite.

Nastavnici će redovito dolaziti u školu bez obzira što se nastava neće odvijati. Prijevoz učenika autobusom iz prigradskih naselja do škola također se obustavlja u idućih dva tjedna. Roditelji koji nemaju mogućnost djetetu osigurati smještaj kod kuće ili čuvanje, s nadležnim i stručnim osobama iz pojedine ustanove, moraju dogovoriti smještaj djeteta u školi, vrtiću ili obrtu za čuvanje djece.

Od subote, 14. ožujka, do petka, 27. ožujka, zbog uvođenja pojačanih preventivnih mjera opreza, a prema naputku mjerodavnih službi, za građane neće raditi Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, Pučko otvoreno učilište Koprivnica (kino Velebit, dvorana Domoljub), Muzej grada Koprivnice, bazeni Cerine, Dom mladih, blagajna na gradskom groblju Pri sv. Duhu te sve školske sportske dvorane. Javni gradski prijevoz BusKo također neće prometovati u navedenom razdoblju.

GKP Komunalac koji upravlja gradskim i prigradskim grobljima preporuča da se posljednji ispraćaji pokojnika obavljaju u najužem krugu obitelji.

Gradska uprava u navedenom razdoblju neće izdavati dozvole za javna okupljanja.

 „Sve gradske institucije poštivat će i pridržavat će se odluka koje je donijela Vlada Republike Hrvatske. Svima su nam prvenstveno u interesu sigurnost i zdravlje naših građana. Ponavljam još jednom. Sve naše službe s pozornošću prate razvoj događaja i prikupljaju informacije s terena, primjenjujući sve upute središnjeg nacionalnog Kriznog stožera, a u stalnom smo kontaktu i sa županijskim Stožerom civilne zaštite. Zahvaljujem im na profesionalnom, stručnom i kvalitetnom obavljanju posla“, poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić tijekom održanog sastanka.  

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  Ministarstva zdravstvaRavnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.