Zajednica športskih udruga grada Koprivnice i ove godine provodi projekt pod nazivom „Plivanjem do jednakosti u gradu Koprivnici“ kojeg sufinancira Ministarstvo turizma i sporta. Program se provodi već drugu godinu zaredom na Bazenima Cerine.

Osnovni cilj programa za djecu vrtićke dobi je kroz malu školu plivanja privikavanje na vodu, savladavanje straha od vode, usvajanje osnova sigurnosti na vodi te snalaženje u urgentnim situacijama. Djeca se upoznaju sa svim plivačkim tehnikama i uče plivati proizvoljnom tehnikom. Kinantropološki ishodi programa su pozitivan učinak na rast i razvoj djece te na redukciju potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase, razvoj opće motorike s posebnim naglaskom na razvoj koordinacije, snage ruku i nogu (repetitivne) i ravnoteže te utjecaj na povećanje funkcije krvožilnog sustava, povećanje vitalnog kapaciteta pluća i poboljšanje pokretljivosti zglobova. Kod djece s poteškoćama u razvoju korisni učinci podrazumijevaju tjelesno i psihičko zdravlje, uključujući kognitivni, društveni i moralni razvoj djeteta. Uključivanje djece s teškoćama u sportske aktivnosti važno je i s aspekta stvaranja socijalne mreže, prijateljstva i poznanstva.

Dugogodišnjim radom i iskustvom sa svim dobnim skupinama projektom “Plivanjem do jednakosti u gradu Koprivnici” želimo postići da sva djeca iz dječjih vrtića unutar desetosatnog boravka u vrtiću kroz malu školu plivanja, svi učenici trećih razreda kroz obuku neplivača te članovi udruge Veliko srce koji će se uključivati kroz integraciju u projekt imaju mogućnost besplatnog sudjelovanja u programu zbog toga što nema nikakvog dodatnog financijskog opterećenja za roditelje za što možemo reći da je jedan od ključnih faktora (ne)uključivanja djece u slične programe. Na taj način osiguravamo djeci jednaku mogućnost sudjelovanja u programa bez obzira na socijalni status ili tjelesnu poteškoću.

Program se provodi u jutarnjim terminima od 09 do 13 sati od 19. rujna do 1. prosinca 2022. godine. Projektom je obuhvaćeno 6 grupa predškolaca iz DV Tratinčica i jedna grupa predškolaca iz DV Igra, sveukupno 161 dijete predškolske dobi.